Нова година – по-устойчив начин на живот

7 януари 2024
Нова година – по-устойчив начин на живот

Нова година, ново аз… Месец януари е изпълнен с обещания – да отслабнем, да се грижим повече за себе си, да се храним по-здравословно, да спортуваме редовно и още, и още. Понякога обаче големите очаквания водят до разочарования. Всички знаем колко сме ентусиазирани в началото на диетата или през първите дни във фитнеса. Искаме резултатите да дойдат веднага и когато това не се случи, мотивацията се изпарява и се отказваме. Да, всички сме били там. И именно поради тази причина решихме да засегнем темата за устойчивия начин на живот. Защото само малките стъпки, които правим осъзнато всеки ден, водят до истинската промяна. Тази година ви предлагаме заедно да си поставим една обща цел – по-устойчив начин на живот.

 

 

Що е то „устойчивост“?

Макар да ни се струва, че терминът е по-популярен през последните години, всъщност официално се използва за пръв път през 1987 г. в доклад на Световната комисия по околната среда и развитието (познат като Brundtland Report). Основната цел е проблемите с околната среда да бъдат поставени в политическия дневен ред. Терминът „устойчиво развитие“ е описан в доклада като: „Развитие, което отговаря на нуждите на настоящето, без да компрометира способността на бъдещите поколения да посрещат собствените си нужди.“.

И макар, че концепцията за устойчивост е комплексен подход, включващ редица фактори – екологични, социални и икономически, ежедневието на всеки човек е от ключово значение за постигането на общата цел.

 

 

Малки стъпки всеки ден

Устойчивият начин на живот означава и по-здравословен такъв. Вместо да се фокусираме върху краткосрочни цели, е важно да предприемаме осъзнати действия всеки ден. И колкото и незначителни да ни се струват в началото, именно те носят голямата промяна. Ето и няколко предложения как да живеем по-устойчиво.

  • Храната

Консумацията на устойчиви хранителни продукти оказва благоприятно влияние както на околната среда, така и на здравословното ни състояние. Изборът на органична, веган храна, когато е възможно, е един от най-ефективните начини за намаляване на въглеродния отпечатък. Избягвайте силно преработени храни, пълни със захар. Включете в хранителния си режим качествени био продукти с ясен произход и чист състав. По този начин избирате здравословния начин на живот и се наслаждавате на храна, която дава енергия и не вреди на природата.

  • Продукти за лична хигиена

Пластмасата е един от основните замърсители. Тя е навсякъде около нас – в природата, в океаните, в храната. За щастие продуктите, направени от материали, алтернативни на пластмасата стават все по-популярни и достъпни. Например клечки за уши, четка за зъби, четка за коса и самобръсначки от бамбук са чудесен екологичен избор за всеки, който иска да живее в хармония с природата.

  • Препарати

Не по-малко вредни от храната са конвенционалните почистващи препарати. Те съдържат опасни химикали и други агресивни съставки, за които често не си даваме сметка. А всъщност буквално живеем с тях в домовете си. Поетапната замяна на продукти като прах за пране, омекотител, препарати за миене на съдове и почистване на различни повърхности с екологични такива, ще окажат значително влияние върху здравето ви и ще ви доближат до по-устойчивия начин на живот.

Разбира се, има и много други начини, чрез които всеки ден да влияем благоприятно на околната среда. Важното е по-често да си задаваме въпроса: „Кое мое действие днес ще подобри живота ми и този на другите около мен утре?“. А нашата цел е да ви вдъхновим и заедно да градим едно по-устойчиво бъдеще.

Здравословен тост с авокадо, който можем да хапваме всеки ден. Ето една вкусна рецепта за тост и как да си приготвим в домашни условия.

прочети още

Решил си да си приготвиш пене със сметана? Какво ще кажеш за едно предложение за рецепта за пене със сметана, които нашите кулинари вече изпробваха и можеш да разчиташ на уникален вкус.

прочети още

Когато говорим за здравословно хранене, няма как да не споменем фибрите. Те са задължителна част от менюто на всеки, който иска да се храни балансирано. Но знаем ли всъщност какво представляват те, защо са полезни и как да си ги набавяме? В следващите редове ви споделяме повече по темата.

прочети още